Izložba fotografija Zorana Stanka povodom Međunarodnog dana arhiva

Lipanj 10, 2024

U Državnom arhivu u Varaždinu ove srijede, 12. lipnja bit će otvorena gostujuća izložba Muzeja planinarstva autora Zorana Stanka pod nazivom „U zagrljaju snježne Ivanščice“.

Izložba je ostvarena suradnjom Muzeja planinarstva i Državnog arhiva u Varaždinu povodom Međunarodnog dana arhiva koji se ove godine obilježava na temu „U planine!“.

Autor fotografija je ivanečki fotograf i planinar Zoran Stanko, a kustosica izložbe je Ana Škriljevečki.

Izložba prikazuje deset odabranih snimaka na kojima je fotograf zabilježio ljepotu Ivanščice, najviše planine Hrvatskog zagorja, u zimsko doba.

Nazivi djela „Bijelo Zagorje“, „Zimski plameni oblaci“ i „Smrznuta sova čeka planinare“ upućuju na jedinstveni doživljaj najveće zagorske gore pod snježnim pokrivačem iz perspektive strastvenog planinara i zaljubljenika u fotografiju.

Međunarodni dan arhiva prilika je da se potakne i razvije svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu te da se svi zainteresirani upoznaju s djelatnošću arhiva. Ovogodišnja je tema odabrana povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj.

Zahvaljujući suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu, Muzej planinarstva prvi se put uključuje u obilježavanje ove manifestacije.

Uz otvorenje izložbe Zorana Stanka, posjetitelje očekuju predavanja Dubravka Šinceka „Prirodne znamenitosti Ivanščice“ i Petra Babića „Ivančica i hrvatsko srednjovjekovlje“.

Prigodni program započinje u 18 sati u zgradi Državnog arhiva u Varaždinu na adresi Koprivnička 51.

Vrijedi napomenuti da je prilikom otvorenja izložbe „U planine!“ u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kojom je svečano započeo Međunarodni tjedan arhiva, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje pri Ministarstvu kulture i medija RH, Anuška Deranja Crnokić istaknula pridruživanje Muzeja planinarstva obilježavanju Međunarodnog dana arhiva, što je izvrsna promocija ivanečkog muzeja.

Informacije

Ulica Rudolfa Rajtera 5
42240 Ivanec
OIB: 31630239504
MB: 04624670
IBAN: HR4123600001103073350
T: 042 351 712
E: info@muzej-planinarstva.hr

Muzej planinarstva logo

Muzej planinarstva

Korisni linkovi

GRAD IVANEC

TZ GRADA IVANCA

 


Muzej planinarstva  © 2024. Sva prava pridržana.