O muzeju

Svečanošću na kojoj su se okupili brojni građani, gosti i uzvanici u petak je, 24. veljače, u ivanečkoj Ulici Rudolfa Rajtera 5 otvoren Muzej planinarstva Ivanec – 1. faza. Svima kojima su iole poznate duge povijesne veze Ivančana sa svojom gorom Ivančicom, a koje su se održale sve do današnjih dana, kada se brojni mještani i dalje neumorno penju na vrh „krova“ Hrvatskoga zagorja, razumljivo je zašto je ovaj muzej dobio upravo takav naziv.Te veze su stare i duboke; ivanečko Hrvatsko planinarsko društvo osnovano je 1898. godine i jedno je od najstarijih u Hrvatskoj, a Ivančicu su u svojim stihovima i putopisima tijekom 19. i 20. stoljeća opjevali opisali brojni slavni i poznati Ivančani.

Iako je u ovoj fazi otvoren tek manji dio budućeg integralnog objekta (1. faza, s dijelom obnovljene stare škole i podrumskog prostora te novosagrađenom dvoranom na katu) pa još nije dobio onaj zamišljeni i planirani završni štih smart muzeja tematski posvećenog planinarstvu, za Ivančane je ovaj događaj svakako povijesni.
Naime, on ostaje zabilježen kao početak uređenja reprezentativnog prostora u kome će se na jednom mjestu trajno čuvati i posjetiteljima prezentirati sačuvana baština iz iznimno duge i neobično zanimljive ivanečke prošlosti. A ona, u najdoslovnijem smislu te riječi, potječe iz svih razdoblja – od starog kamenog i brončanog doba, preko rimskog i predslavenskog pa sve do srednjovjekovnog i novijeg doba.