Noć muzeja 2021.

Lik i djelo znamenite Ivančanke Pavice Hrazdire „oživjeli“ u Muzeju planinarstva tijekom digitalne Noći muzeja

 

Piše: Ana Škriljevečki

 

Noć muzeja, jedna od najznačajnijih muzejskih manifestacija, održala se posljednjeg petka u mjesecu siječnju u više od 170 hrvatskih muzeja i baštinskih ustanova. Već tradicionalno u manifestaciju se uključio Muzej planinarstva u Ivancu.

Muzej planinarstva za svoju je publiku pripremio bogat program posvećen glasovitoj ivanečkoj spisateljici, poduzetnici, planinarki, amaterskoj glumici i fotografkinji Pavici Hrazdiri (1895. – 1975.).

Program je osmislila povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a prezentiran je na Facebook stranici Muzeja planinarstva i YouTube kanalu Muzeja u obliku video uratka koji je realizirao ivanečki fotograf Zoran Stanko.

U središnjem dijelu programa sudjelovale su učenice OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, Laura Kraš, Vanesa Prekrit, Darija Strugar i Iva Ribić, u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić. Učenice su odlično pripremljenim i predanim izvedbama „oživjele“ lik Pavice među muzejskim predmetima iz njezine ostavštine prateći njezin život od školskih dana do predsjedanja Planinarskim društvom „Ivančica“.

Kustosica A. Škriljevečki izložila je u Muzeju predmete koje su svojedobno koristili Otokar i Pavica Hrazdira, poput skija, brijačnice te ormara s pripadajućim knjigama, koji je Muzeju krajem prošle godine donirala Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“. Ivanečka publika također je mogla vidjeti originalne fotografije iz zbirki Muzeja planinarstva te raritetne fotografije bračnoga para Hrazdira koje je za ovu prigodu Muzeju ustupio ivanečki kolekcionar Boris Jagetić Daraboš.

U drugome dijelu programa članice Čitateljskog kluba „Pavica“, koji djeluje pri ivanečkoj gradskoj knjižnici, Laura Tkalčec, Sara Kelemen, Nika Krtanjek, Ema Grudenić i Petra Polančec, pokazale su zašto im je Pavica i danas nepresušna inspiracija.

Djelovanje Kluba predstavila je njegova predsjednica Laura Tkalčec, a potom su Sara Kelemen i Nika Krtanjek pročitale dijelove Hrazdirina putopisa „Uzduž po Hrvatskom Zagorju“, koji je objavljen u „Varaždinske novostima“ 1940. godine. Time su pokazale da Pavica Hrazdira spaja naraštaje te da ostaje do današnjih dana nepresušna inspiracija, osobito mladima.

Od „digitalne“ publike Muzej planinarstva oprostio se ivanečkom himnom „Poleg jedne velke gore“ u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a „Rudolf Rajter“ uz predivne kadrove Zorana Stanka snimljene iz zraka koji prikazuju Ivanščicu i Ivanec. Stihove popijevke napisala je P. Hrazdira, a glazbu njezin nećak Rudolf Rajter.

Zahvaljujući suradnji ivanečkih kulturnih i obrazovnih ustanova te mladim zaljubljenicima u povijest, knjigu i čitanje, digitalna Noć muzeja pokazala je gledateljima djelić bogatstva ivanečke kulturne baštine zaokružen likom i djelom velike Pavice Hrazdire.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.