Izložba slika umjetnice Snježane Novotny r. Ronta u Muzeju planinarstva

Piše: Ana Škriljevečki

Otvorenje izložbe slika „Duša na platnu – ljudima i gradu“ umjetnice Snježane Novotny r. Ronta održat će se u petak 3. lipnja u Muzeju planinarstva.

Nakon izlaganja u Novom Marofu, Ludbregu, Varaždinu i Gornjem Knegincu, autorica se vraća rodnom kraju gdje je provela djetinjstvo. Ovo je njezina prva samostalna izložba u gradu Ivancu.

Na izložbi će biti prikazano dvadeset i pet slika nastalih tijekom protekle i tekuće godine koje prikazuju promišljanja autorice prenesena na platno, od emocija ljubavi, opuštenosti i spokoja, divljenja ljepoti prirode do strahova koje nam nosi budućnost i svakodnevica.

Večer otvorenja zamišljena je u spojenom konceptu izložbe, glazbe i poezije u suradnji s ivanečkim pjesnicima Darkom Foderom i voditeljicom Ljiljanom Vuglač uz glazbenu pratnju Ivančana Marka Budera te osvrte umjetnika, predsjednice Likovne udruge Kula Kneginec Brigite Vitez, počasnog člana Kule Kneginec, svećenika, pjesnika i povjesničara Josipa Drvoderića, predsjednika Likovnog udruženja Čakovec Tonija Fažona, slikara i urednika web portala Akademija Art dr. Stjepana Katića te akademskog kipara Mate Turića.

Program otvorenja izložbe započinje u 18 sati.

Sedamdeset učenika OŠ Ivanec u Muzeju planinarstva obilježilo Međunarodni dan muzeja

Piše: Ana Škriljevečki

Muzej planinarstva ove se godine uključio u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja događanjima u muzejskim prostorijama te digitalnim programom na svojim društvenim mrežama.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine, a ovogodišnjom temom manifestacije, „Moć muzeja“, nastojalo se ukazati na važnost doprinosa muzejskih ustanova razvoju društva i boljoj budućnosti.

U skladu s temom, Muzej planinarstva otvorio je svoja vrata učenicima osnovne škole koji su u Muzeju gledali kratke filmove i videozapise te učili o povijesti i baštini Ivanca.

Tijekom dva dana Muzej je posjetilo gotovo sedamdeset učenika trećih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec pod vodstvom svojih učiteljica Andrijane Šincek, Vesne Pavlović, Marine Cvrtnjak i Stelle Mateša (zamjena za razrednicu Bojanu Murić).

Učenike je dočekala mag. hist. Ana Škriljevečki koja im je ukratko predstavila djelovanje Muzeja i povijest muzejske zgrade u kojoj se nalazila prva ivanečka osnovna škola.

Potom su učenici održali kratka vlastita izlaganja o prošlosti Ivanca i znamenitim Ivančanima Pavici Hrazdiri i Rudolfu Rajteru. Marljivi kreativci iz 3.b razreda ponosno su predstavili turističko-promotivne vrećice koje su izradili nadahnuti zavičajem.

Posebno oduševljenje malih posjetitelja izazvao je videozapis o Pavici Hrazdiri kojim je Muzej planinarstva sudjelovao u prošlogodišnjoj Noći muzeja. Ivanečki osnovnoškolci naposljetku su zajedno zapjevali pjesmu „Poleg jedne velke gore“ čiji stihovi su im dobro poznati. Njihovu izvedbu možete vidjeti na Facebook stranici Muzeja.

U drugom dijelu programa Muzej planinarstva okrenuo se digitalnim inovacijama. Učenici viših razreda OŠ Ivanec osmislili su edukativne križaljke na temu muzejskih ustanova s kojima su se upoznali tijekom tekuće školske godine, među kojima je i ivanečki muzej.

Muzejske križaljke pripremili su učenici: Filip Borovec, Helena Canjuga, Iva Friščić, Simon Herceg, Tamara Gazdić, Ivano Kušen, Petar Kušen, Marta Mesec, Lucija Turčin, Alegra Žulić, David Fodrek, Lovro Mavrek i Luka Habek pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić.

Križaljka kao zabavan način učenja odabrana je u čast Nikole Fallera, nestora hrvatske glazbe, strastvenog planinara i autora prve hrvatske križaljke, čija se 160. obljetnica rođenja obilježava ove godine u Ivancu.

Muzejske križaljke prezentirane su na društvenim mrežama Muzeja planinarstva i OŠ Ivanec gdje su i dalje dostupne za rješavanje, a može im se pristupiti putem poveznice.

Ovogodišnji program manifestacije zajednički su organizirali Muzej planinarstva i OŠ Ivanec u sklopu završnice projekta „Moj grad u muzeju“ koji ivanečka osnovna škola provodi u suradnji s Muzejom, a osmislile su ga učiteljica Suzana Jagić i kustosica Ana Škriljevečki.

Provedenim aktivnostima stvara se angažirana publika od najmanjih nogu, a muzejski sadržaji čine pristupačnima široj javnosti u skladu s podtemom Međunarodnog dana muzeja, „Moć izgradnje zajednice“.

Učitelji i učenici iz Turske, Poljske i Mađarske posjetili Muzej planinarstva

Piše: Ana Škriljevečki

U utorak, 5. travnja Muzej planinarstva je ugostio dvadesetak učenika i učitelja iz Turske, Poljske i Mađarske.

Riječ je o posjetu u sklopu projekta Erasmus KA +229 „The trail of the architecture of the region we live in“ čiji je nositelj PŠ Tin Ujević Salinovec, a koordinatorica učiteljica Sonja Poljak.

U Muzeju planinarstva učenike je dočekala mag. hist. Ana Škriljevečki koja im je ukratko predstavila djelovanje Muzeja i muzejske zbirke. Budući da je tema projekta tradicijska arhitektura, A. Škriljevečki osvrnula se na način gradnje muzejske zgrade u kojoj se nalazila prva ivanečka osnovna škola.

Potom su posjetitelji pogledali kratki film „Ivanečke baštinske priče“ u koji su radi lakšeg praćenja stavljeni titlovi na engleskom jeziku. Za prijevod je zaslužna Škola stranih jezika – Žiger, a titlove je za film pripremio Zoran Stanko.

Učenici su iskazali zadovoljstvo posjetom Muzeju te su nastavili s aktivnostima u sklopu projekta. U Ivancu ostaju pet dana, a smješteni su u Varaždinu gdje su se već upoznali s obilježjima baroknog graditeljstva. Sljedećih dana za učenike će se održati radionice vezane uz likovnu umjetnost i digitalne alate u PŠ Salinovec, a planira se posjet Kumrovcu i Trakošćanu.

 

Vremeplov ivanečkih muzejskih noći

Piše: Ana Škriljevečki

 

Muzej planinarstva i ove se godine uključio u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja održanu posljednjeg petka u siječnju. U sedamnaestoj Noći muzeja, koja se odvijala na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“, sudjelovalo je više od 200 muzejskih i drugih baštinskih ustanova, obrazovnih institucija, knjižnica, arhiva.

Budući da je Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovao jubilarni peti put, napravljena je retrospektiva brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu. Program je osmislila povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a prezentiran je na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u obliku video uratka koji je realizirao ivanečki fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetili smo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima Muzej planinarstva publici je približio bogatu ivanečku baštinu.

U programu je sudjelovala dipl. arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda koja je otkrila koliko je bila zahtjevna organizacija prvih izložbi u Noći muzeja. Muzej planinarstva svoju je prvu muzejsku noć otvorio 2018. godine bogatom izložbom u suorganizaciji HPD-a „Ivančica“ na kojoj su posjetitelji mogli razgledati eksponate vezane uz ivanečku planinarsku baštinu. Izložbu je posjetilo nekoliko stotina građana. Sljedeće godine goste je dočekala atraktivna multimedijalna prezentacija preko cijelog vanjskog pročelja muzejske zgrade, a svi su posjetitelji mogli uživati u ivanečkim kulinarskim specijalitetima.

Program Noći muzeja uvijek je vezan za tradiciju i baštinu našega zavičaja. O tome je pripovijedala Vesna Štruklec koja je za ovu prigodu s učenicom Patricijom Friščić prezentirala zaboravljeni ivanečki zimski običaj „luzanja koščic“. Gospođa Štruklec, koja je mlinarova i uljarova kći, živo je dočarala čitav proces od dozrijevanja tikvi na polju do pravljenja ulja u obiteljskom mlinu.

Posebnost Noći muzeja 2020. godine bio je doček ekipe Planinarskog kluba Ivanec koji su ostvarili povijesni uspjeh usponom na najvišu afričku planinu Kilimandžaro. Te godine program je bio u znaku velike 180. obljetnice školstva u Ivancu. Izložba „Od stare škole do suvremenog muzeja“ prikazala je bogatu povijest muzejske zgrade u kojoj se nekada nalazila pučka škola. U programu su prigodno sudjelovali učenici OŠ Ivanec u sklopu školskog projekta „Moj grad u muzeju“ pod vodstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić. Ivanečki osnovnoškolci također su bili uključeni u prošlogodišnju digitalnu Noć muzeja posvećenu spisateljici, poduzetnici i planinarki Pavici Hrazdiri.

Učenici Helena Težak, Ares Grubač i Laura Kraš ispričali su kako je izgledao „stvarni“ nastup pred publikom te onaj „digitalni“, pred kamerom. Svojim anegdotama o igranju lovice i pečenju jegera dočarali su zabavnu stranu Noći muzeja u Ivancu. Njihova mentorica Suzana Jagić zahvalila je učenicima na aktivnom sudjelovanju u manifestaciji te istaknula važnost Muzeja planinarstva kao baštinske ustanove u kojoj se mogu kvalitetno realizirati školski kurikulum, planirane aktivnosti i radionice.

Na kraju programa gledatelji su uživali u stihovima pjesme „Damača rieč“ pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru uz predivne kadrove Ivanščice koje je snimio Zoran Stanko.

Raznovrsni programi Muzeja planinarstva ostali su u lijepom sjećanju njegovim suradnicima uz poruku da je „stvarno“ ipak bolje od digitalnog i nadu da ćemo se dogodine moći družiti uživo u muzejskim prostorijama.

Program „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ dostupan je na poveznicama:

YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=cCsxtsDpejE

Facebook

https://www.facebook.com/muzejplaninarstva/videos/473426407824935/

 

Muzej planinarstva ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima

Piše: Ana Škriljevečki

Prošlog vikenda su Muzej planinarstva posjetili Udruga umirovljenika općine Jakovlje i KUD Jakovlje. Riječ je o prvim posjetiteljima koje je Muzej planinarstva imao nakon više od godine dana.

Naime, zbog raspolaganja malim prostorom u kojem nisu mogle biti zadovoljene sve propisane epidemiološke mjere, Muzej planinarstva je u proteklih godinu dana pripremao isključivo online događanja i programe na svojim digitalnim platformama, Facebook stranici i YouTube kanalu.

Stoga je s velikim zadovoljstvom nakon dugo vremena ivanečki muzej ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima. Budući da se radilo o skupini od 65 osoba, prilikom ulaska u muzejske prostorije podijeljeni su u manje grupe uz obavezno nošenje zaštitnih maski za lice i dezinfekciju ruku na ulazu.

Posjetitelje je dočekala kustosica Ana Škriljevečki koja im je u muzejskoj dvorani ukratko predstavila misiju i djelovanje Muzeja planinarstva te izdvojila nekoliko crtica iz bogate povijesti Ivanca. Potom su pogledali isječak iz videa posvećenog znamenitoj ivanečkoj planinarki, poduzetnici i književnici Pavici Hrazdiri kojim je Muzej sudjelovao u ovogodišnjoj Noći muzeja. Posjetitelji su bili osobito oduševljeni predivnim kadrovima Ivanščice iz fotoobjektiva Zorana Stanka, a neki su uz glazbu čak i zapjevušili stihove ivanečke himne „Poleg jedne velke gore“.

U drugome dijelu programa posjetiteljima se obratio Stjepan Kuštelega iz Planinarskog kluba Ivanec koji im je predstavio dugu planinarsku tradiciju u ivanečkome kraju i rad Kluba. Svim zainteresiranima omogućen je samostalan razgled planinarskih fotografija Kluba koje su izložene u Muzeju. Također su svima podijeljene turističke brošure i promotivni materijali s ciljem brendiranja Ivanca kao planinarskoga grada.

Izletnici su se iz Muzeja uputili na ručak u Restoran „BVB“ (nekadašnji Stari mlin) gdje ih je ugostila Branka Sambolek, a popodne su planirali posjetiti Špancirfest. Uz žaljenje što su se kratko zadržali u Ivancu, koji su prvi put posjetili, uvjerili su nas da će nam ponovno doći u posjet te odvojiti barem cijeli jedan dan za uživanje u našem kraju jer je još ostalo toliko toga za vidjeti.

Muzej planinarstva vodi vas u virtualnu šetnju „Ivanečkim ulicama“

Piše: Ana Škriljevečki

 

Kako bi ostao povezan s posjetiteljima, Muzej planinarstva nastavlja s pripremom online događanja i programa na svojim digitalnim platformama, Facebook stranici i YouTube kanalu. Jedan od takvih programa virtualna je izložba „Ivanečkim ulicama“.

Izložba je osmišljena kao virtualna šetnja najvažnijim ulicama Ivanca tijekom minuloga stoljeća. Na fotografijama i razglednicama prikazani su Ivanec i njegove vizure od početka 20. stoljeća do njegovih posljednjih desetljeća.

Autorica izložbe je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a fotografije i razglednice ustupili su Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“, Ivanec, Marijan Friščić, Vesna Štruklec, Marija Friščić, Suzana Jagić, Danica Mesec, Božena Carević i Zdenko Horvat. Svoje uspomene s ivanečkih ulica autorici su ispričali Vesna Štruklec, Marijan Friščić i Vesna Matišić.

Izložba je predstavljena u obliku virtualne prezentacije na Facebook stranici Muzeja planinarstva na Dan grada Ivanca i blagdan svetog Ivana Krstitelja. Tijekom ljetnih tjedana na istoimenoj Facebook stranici bit će zasebno prikazana svaka fotografija i razglednica uz zanimljivosti s gradskih ulica.

Uz izložbu je objavljen popratni katalog koji donosi kataloški popis fotografija i razglednica, zanimljive crtice o gradskim ulicama, njihovoj povijesti, običajima i znamenitim Ivančanima koji su ih obilježili svojim djelovanjem. Tu je i iscrpan popis izvora i literature za sve koji žele dodatno istražiti ulice Ivanca. Digitalni katalog izložbe možete prolistati na poveznici: https://bit.ly/2UfARHz.

„Želja nam je potaknuti građane da obogaćeni novim saznanjima sagledaju ivanečke ulice u drugačijem svjetlu, osvijeste bogatstvo povijesti i životnih priča vrijednih Ivančana kojima su one protkane te sačuvaju gradsku baštinu koja je dio njihovog identiteta“, poručuje autorica izložbe A. Škriljevečki.

 

Muzej planinarstva na 39. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija

Muzej planinarstva i ove godine sudjeluje na izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija koju organizira Muzejski dokumentacijski centar.

Na izložbi je prisutno ukupno 113 muzeja i galerija iz 67 mjesta s 521 novim naslovom različitih tiskanih publikacija, 210 muzejskih plakata i 52 elektroničke publikacije, od kojih je 50 dostupno online.

Ivanečki muzej predstavlja se s dva izdanja. Prvo izdanje tiskani je katalog izložbe „Od stare škole do suvremenog muzeja“. Izložba posvećena dugoj povijesti muzejske zgrade otvorena je u ovogodišnjoj Noći muzeja. Autorica teksta i kataloških jedinica je Ana Škriljevečki.

Drugo izdanje elektronička je publikacija, digitalni katalog „Male ruke o velkoj gori“ kojim su se Muzej planinarstva i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca uključili u ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala povijesti Kliofest 2020.

Izložba recentne muzejske izdavačke djelatnosti tradicionalno se održavala u sklopu sajma knjiga Interlibera, no, kako je on zbog pogoršanja epidemiološke situacije odgođen, MDC je prvi put preselio izložbu u virtualni prostor.

Virtualno izdanje 39. izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija možete pogledati na poveznici. Popratni katalog dostupan je na mrežnim stranicama MDC-a.

 

Digitalni muzejski kviz te predstavljanje učeničkih plakata, prezentacija i kratkih filmova na Međunarodni dan muzeja

Piše: Ana Škriljevečki

Muzej planinarstva mnogobrojnim aktivnostima obilježava Međunarodni dan muzeja koji se ove godine iznimno održava na digitalnim platformama.
Ovogodišnja tema manifestacije „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ poprimila je sasvim novo značenje tijekom postojeće pandemije. U okviru sadašnjih (ne)prilika muzeji nastoje privući posjetitelje te neprestano ukazivati na ključnu ulogu koju imaju u društvu.
Imajući te ciljeve u vidu Muzej planinarstva pripremio je nove online sadržaje za djecu i mlade. Kustosica Ana Škriljevečki kreirala je digitalni muzejski kviz na temu planinarstva, zavičajne povijesti ivanečkoga kraja te lokalne kulturne baštine.
Poseban naglasak stavljen je na teme i događanja koja su obilježila prethodnu muzejsku godinu u Ivancu, izložbe „Život Pod Belom“ i „Od stare škole do suvremenog muzeja“. Time se ivanečki Muzej obraća najmlađim članovima društva koje kroz igru nastoji educirati o važnosti muzeja u lokalnoj zajednici.
Muzejski kviz bit će dostupan tijekom današnjeg dana i može mu se pristupiti na poveznici.
Ujedno se na Međunarodni dan muzeja tradicionalno odvija završnica projekta „Moj grad u muzeju“ koji već drugu godinu provodi Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec u suradnji s Muzejom planinarstva.
Sve muzejske aktivnosti u kojima su sudjelovali tijekom ove školske godine ivanečki osnovnoškolci predstavili su vlastitim plakatima i videozapisima pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić, voditeljice projekta.
Učenica Laura Vuđan u svojem kratkom filmu prisjetila se posjeta Muzeju planinarstva te izrade njegove makete. Učenik Marino Bruža Habek složio je digitalnu prezentaciju u kojoj je prošao kroz svoj zavičaj u prošlosti. Uz fotografije prikazao je i kratki videozapis snimljen u Noći muzeja 2020.
Kreativne plakate koji se odlikuju zavidnim dizajnerskim vještinama također su kreirali učenici Tena Ćorko, Dan Lepoglavec, Rebeka Marković i Elena Draganić, dok je učenica Darija Strugar svojim umjetničkim filmom sačuvala uspomenu na posjet malih povjesničarki Muzeju planinarstva.
Svi učenički uradci dostupni su u galeriji.
Iako ove godine na Međunarodni dan muzeja nisu mogle biti ostvarene uobičajene aktivnosti, radionice, predavanja i druga okupljanja, Muzej planinarstva ostaje povezan sa svojim posjetiteljima u virtualnome obliku sa željom da uskoro otvori svoja vrata novim susretima i druženjima u muzejskim prostorima.

Poveznice – MDM 2020.
Digitalni muzejski kviz: https://bit.ly/2WEaw4q
Kratki film – Laura Vuđan, 7.c: https://bit.ly/2WBBJEZ
Digitalna prezentacija – Marino Bruža Habek, 7.c: https://bit.ly/2Th5sRI

Tena Ćorko, 8. d

 

Dan Lepoglavec, 7. b

Elena Draganić, 8. c

Rebeka Marković, 7. c

Elena Draganić, 8. c

Darija Strugar, 7.c

 

Projektom „Male ruke o velkoj gori“ Muzej planinarstva i OŠ Ivanec sudjeluju u ovogodišnjem Kliofestu

 

Piše: Ana Škriljevečki

 

Muzej planinarstva i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca uključili su se u ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala povijesti Kliofest 2020 projektom „Male ruke o velkoj gori“.

Kliofest, manifestacija koja popularizira povijesne znanosti i srodne struke, ovaj se put iznimno odvija u virtualnome obliku zbog epidemije izazvane novim koronavirusom. Sukladno tome, učiteljica povijesti Suzana Jagić i kustosica Ana Škriljevečki osmislile su projekt koji omogućava djeci da izraze svoju kreativnost iz sigurnosti vlastitih domova.

U projektu su sudjelovali učenici trećih, petih, sedmih i osmih razreda OŠ I. K. Sakcinskog koji su stvarali radove na temu prirodne i kulturne baštine grada Ivanca, ivanečkoga kraja i Varaždinske županije.

Radove su izrađivali u sklopu nastave na daljinu pod mentorstvom učiteljica Suzane Jagić i Ivančice Krtanjek. Za izradu učeničkih radova korišteni su različiti alati i tehnike, a sve povezuje nepresušna dječja mašta i ljubav prema rodnome kraju.

U malim slikarskim radionicama nastali su plakati, brošure i umjetnička djela, koji su objavljeni u digitalnome katalogu u sklopu virtualnog programa Kliofesta danas kada se obilježava Dan povijesti.

Katalog možete preuzeti u .pdf formatu (https://issuu.com/gradivanec) ili prolistati online verziju.

Link za preuzimanje radova: https://we.tl/t-vvnJJsqqF1

Radionice uz izložbu „Od stare škole do suvremenog muzeja“

Učenici izrađivali umanjene modele Muzeja planinarstva

Foto: Suzana Jagić – Peti razred

 

Piše: Ana Škriljevečki

Izložbu „Od stare škole do suvremenog muzeja“ postavljenu u Muzeju planinarstva u proteklih je mjesec dana razgledalo devedeset i dvoje učenika Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca.

Podsjetimo, izložba, koja je otvorena u ovogodišnjoj Noći muzeja, temelji se na bogatoj školskoj i planinarskoj baštini u Ivancu koju na jedinstven način spaja Muzej planinarstva.

Velik interes nastavnika i učenika za posjet izložbi potaknula je činjenica da izložba govori o sto osamdeset godišnjoj povijesti građevine u kojoj se prvobitno nalazila ivanečka osnovna škola.

Izložbu su posjetili učenici trećih razreda pod vodstvom učiteljica Ivančice Krtanjek, Gordane Habek i Snježane Vuglovečki te učenici 5.d i 7.c razreda pod vodstvom nastavnice povijesti Suzane Jagić. Stručno vodstvo kroz izložbu za učenike je održala autorica i kustosica izložbe Ana Škriljevečki.

Za učenike viših razreda osnovne škole kustosica Ana Škriljevečki priredila je edukativno-kreativne radionice koje su koncipirane kao dio izvanučioničke nastave iz predmeta povijest.

Budući da je izložba posvećena muzejskoj zgradi, učenici su na radionicama izrađivali umanjene modele/makete Muzeja planinarstva koje je dizajnirala Jana Plovanić iz tvrtke GIT d.o.o.

Učenicima petog razreda u slaganju makete dodatnu je pomoć pružila nastavnica likovne kulture Martina Gregur Županić dok su učenici sedmog razreda radili samostalno.

Praktični rad na izradi makete ima višestruke koristi za djecu. S jedne strane doprinosi razvoju njihove koordinacije i fine motorike, a s druge potiče dječju kreativnost, koncentraciju i logičko razmišljanje.

Takvim pristupom učenici su ujedno detaljnije upoznali izgled Muzeja planinarstva, a gotove makete mogli su ponijeti svojim kućama.

Stoga ne čudi što su učenici oduševljeno prionuli izrezivanju i slaganju papirnatih dijelova zgrade muzeja. Najveća je nagrada svim sudionicima bilo zadovoljstvo dovršenim poslom pa je stara škola ponovno bila ispunjena dječjim smijehom.

Na kraju napomenimo da su posjet izložbi i sudjelovanje na edukativno-kreativnim radionicama ostvareni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ koji OŠ I. K. Sakcinskog provodi u suradnji s Muzejom planinarstva.

Foto: Ivančica Krtanjek – Treći razred

Foto: Ivančica Krtanjek – Treći razred

Foto: Ivančica Krtanjek – Treći razred

Foto: Suzana Jagić – Peti razred