Muzej planinarstva predstavlja se digitalnim katalogom izložbe „Ivanečkim ulicama“ na Interliberu

 

Piše: Ana Škriljevečki

Muzej planinarstva već treću godinu sudjeluje na izložbi muzejske knjige u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra.

Ovogodišnja, jubilarna 40. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija održava se u sklopu Interlibera, međunarodnog sajma knjige. Na izložbi sudjeluju ukupno 93 muzeja i galerija iz 52 mjesta. Predstavljeno je 418 novih naslova, od čega 372 tiskanih i 46 mrežnih publikacija te 123 muzejska plakata.

Muzej planinarstva predstavlja se digitalnim katalogom izložbe „Ivanečkim ulicama“ čija je autorica povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki.

Virtualna izložba „Ivanečkim ulicama“ prezentirana je na Facebook stranici Muzeja planinarstva u lipnju ove godine. Na izložbi su prikazane fotografije i razglednice koje su ustupili: Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“, Ivanec, Marijan Friščić, Vesna Štruklec, Marija Friščić, Suzana Jagić, Danica Mesec, Božena Carević i Zdenko Horvat.

Popratni katalog izložbe „Ivanečkim ulicama“ donosi kataloški popis fotografija i razglednica, zanimljive crtice o gradskim ulicama, njihovoj povijesti, običajima i znamenitim Ivančanima koji su ih obilježili svojim djelovanjem. Tu je i iscrpan popis izvora i literature za sve koji žele dodatno istražiti ulice Ivanca. Digitalni katalog izložbe dostupan je na poveznici: https://bit.ly/2UfARHz.

Izložba muzejske knjige otvorena je za razgled na Interliberu do 14. studenoga 2021. Katalog izložbe s popisom svih sudionika, među kojima se nalazi Muzej planinarstva, možete pogledati na mrežnim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

 

Kratki film „Ivanečke baštinske priče“ na Danima europske baštine

Piše: Ana Škriljevečki

Muzej planinarstva ove se godine prvi put uključuje u obilježavanje Dana europske baštine kratkim filmom na temu „Ivanečke baštinske priče“.

Manifestacija Dani europske baštine prigoda je za predstavljanje zajedničke kulturne baštine svih europskih zemalja. Ove se godine odvija tijekom rujna i listopada sa zajedničkom temom „Baština za sve!“.

Kako bi baštinu učinio dostupnom svima, Muzej planinarstva pozvao je učenike, umirovljenike, članove lokalnih udruga da na temelju autentičnih predmeta ispričaju svoje uspomene, iskustva i doživljaje koji uključuju bogatu povijesnu, etnografsku i planinarsku baštinu Ivanca i ivanečkoga kraja, baštinu s kojom žive i koja je dio njihova identiteta. Sve ispričano zabilježeno je u filmu „Ivanečke baštinske priče“.

U filmu sudjeluju učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, Iva Friščić, Marta Friščić, Simon Herceg i Ena Klapčić, pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“, te Ružica Sever, Krešimir Friščić, Tomislav Friščić, Vesna Štruklec i Ante Đukić.

Učenica Ena Klapčić predstavila je planinarski šešir svoga pradjeda Franje Ernoića, zaslužnog člana HPD-a „Ivančica“, učenica Iva Friščić je uz svojeg oca Tomislava Friščića govorila o planinarenju i planinarskoj tradiciji, učenik Simon Herceg prezentirao je povijest jedne šivaće mašine, a učenica Marta Friščić sa svojim djedom Krešimirom Friščićem mlinarsku povijest svoje obitelji.

Rudarstvo ivanečkoga kraja predstavila je Ana Škriljevečki na temelju predmeta iz Muzeja planinarstva. Gospođa Ružica Sever govorila je o prvoj ivanečkoj samoposluzi, gospođa Vesna Štruklec s učenicom Martom Friščić prikazala je dio etnografske baštine, čerhonje perja, a gospodin Ante Đukić predstavio je glazbenu baštinu Rudolfa Rajtera.

Autorica filma je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a snimanje, obradu i montažu realizirao je ivanečki fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Premijera filma održana je 15. listopada 2021. na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva gdje se film i dalje može pogledati.

Otvorena izložba ratnih fotografija „104. brigada HV-a Varaždin u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“

Piše: Ana Škriljevečki

 

Izložba ratnih fotografija „104. brigada HV-a Varaždin u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ otvorena je u četvrtak 16. rujna u Muzeju planinarstva.

Organizatori izložbe su Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin i Državni arhiv u Varaždinu. Izložba je premijerno otvorena u Ivancu povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 104. brigade te oslobađanja vojnih objekata na Ivanščici.

Na izložbi je na tridesetak panoa izloženo oko sto dvadeset fotografija na kojima je prikazan ratni put 104. brigade u Domovinskom ratu. Fotografije su snimili Branko Težak, Pjer Jagetić, Mladen Genc, Darko Gorenak, Josip Levatić, Krešo Đurić, Ivan Levatić, Krešo Novinc, Marijan Huzjak, VTV televizija i pojedini pripadnici 104. brigade ZNG-a Varaždin.

Uz izložbu je tiskan bogati popratni katalog čija je autorica Ana Škriljevečki. U katalogu se nalaze sve fotografije prikazane na izložbi, a opisan je i ratni put 104. brigade ZNG-a Varaždin od 1991. do 1995. godine. Katalog je dostupan svim posjetiteljima izložbe.

Izložba se može razgledati u Muzeju planinarstva do 20. listopada 2021., a potom nastavlja putovati širom Varaždinske županije.

Međunarodni dan muzeja u znaku završnice projekta „Moj grad u muzeju“

Piše: Ana Škriljevečki

 

Muzej planinarstva ponovno se uključio u proslavu Međunarodnog dana muzeja kreiranjem zanimljivog kviza namijenjenog učenicima.

Naime, na Međunarodni dan muzeja tradicionalno se odvija završnica projekta „Moj grad u muzeju“ koji provodi Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec u suradnji s Muzejom planinarstva.

Za tu prigodu učiteljica povijesti Suzana Jagić i kustosica Ana Škriljevečki osmislile su online edukativno-zabavni kviz za učenike osnovne škole u kojem su se osvrnule na proteklu godinu u Muzeju planinarstva i aktivnostima u kojima je sudjelovala OŠ Ivanec. Suradnica u završnici projekta bila je učiteljica kemije Melita Brodar koja je osmislila digitalni aspekt kviza.

Podsjetimo, Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine, a inicijator i promotor ove manifestacije u Hrvatskoj je Muzejski dokumentacijski centar.

Ovogodišnjom temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) poziva muzejsku zajednicu na promišljanje i kreiranje novih modela kulturnoga djelovanja.

Muzeji su pozvani na osnaživanje suradnje s raznim institucijama i organizacijama te korištenje mogućnosti suvremenih informacijskih tehnologija.

Sukladno navedenim preporukama Muzej planinarstva odlučio se za kreiranje interaktivnog edukativnog sadržaja kojim najmlađe članove zajednice potiče na učenje kroz igru.

Edukativno-zabavni kviz s učenicima je podijelila učiteljica Suzana Jagić, a također mu se moglo pristupiti putem Facebook stranice Muzeja planinarstva te na poveznici https://testmoz.com/q/8910294.

Učenici su rado prihvatili kviz te su kroz igru provjerili svoje znanje o Muzeju planinarstva i muzejskim aktivnostima!

Noć muzeja 2021.

Lik i djelo znamenite Ivančanke Pavice Hrazdire „oživjeli“ u Muzeju planinarstva tijekom digitalne Noći muzeja

 

Piše: Ana Škriljevečki

 

Noć muzeja, jedna od najznačajnijih muzejskih manifestacija, održala se posljednjeg petka u mjesecu siječnju u više od 170 hrvatskih muzeja i baštinskih ustanova. Već tradicionalno u manifestaciju se uključio Muzej planinarstva u Ivancu.

Muzej planinarstva za svoju je publiku pripremio bogat program posvećen glasovitoj ivanečkoj spisateljici, poduzetnici, planinarki, amaterskoj glumici i fotografkinji Pavici Hrazdiri (1895. – 1975.).

Program je osmislila povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a prezentiran je na Facebook stranici Muzeja planinarstva i YouTube kanalu Muzeja u obliku video uratka koji je realizirao ivanečki fotograf Zoran Stanko.

U središnjem dijelu programa sudjelovale su učenice OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, Laura Kraš, Vanesa Prekrit, Darija Strugar i Iva Ribić, u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić. Učenice su odlično pripremljenim i predanim izvedbama „oživjele“ lik Pavice među muzejskim predmetima iz njezine ostavštine prateći njezin život od školskih dana do predsjedanja Planinarskim društvom „Ivančica“.

Kustosica A. Škriljevečki izložila je u Muzeju predmete koje su svojedobno koristili Otokar i Pavica Hrazdira, poput skija, brijačnice te ormara s pripadajućim knjigama, koji je Muzeju krajem prošle godine donirala Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“. Ivanečka publika također je mogla vidjeti originalne fotografije iz zbirki Muzeja planinarstva te raritetne fotografije bračnoga para Hrazdira koje je za ovu prigodu Muzeju ustupio ivanečki kolekcionar Boris Jagetić Daraboš.

U drugome dijelu programa članice Čitateljskog kluba „Pavica“, koji djeluje pri ivanečkoj gradskoj knjižnici, Laura Tkalčec, Sara Kelemen, Nika Krtanjek, Ema Grudenić i Petra Polančec, pokazale su zašto im je Pavica i danas nepresušna inspiracija.

Djelovanje Kluba predstavila je njegova predsjednica Laura Tkalčec, a potom su Sara Kelemen i Nika Krtanjek pročitale dijelove Hrazdirina putopisa „Uzduž po Hrvatskom Zagorju“, koji je objavljen u „Varaždinske novostima“ 1940. godine. Time su pokazale da Pavica Hrazdira spaja naraštaje te da ostaje do današnjih dana nepresušna inspiracija, osobito mladima.

Od „digitalne“ publike Muzej planinarstva oprostio se ivanečkom himnom „Poleg jedne velke gore“ u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a „Rudolf Rajter“ uz predivne kadrove Zorana Stanka snimljene iz zraka koji prikazuju Ivanščicu i Ivanec. Stihove popijevke napisala je P. Hrazdira, a glazbu njezin nećak Rudolf Rajter.

Zahvaljujući suradnji ivanečkih kulturnih i obrazovnih ustanova te mladim zaljubljenicima u povijest, knjigu i čitanje, digitalna Noć muzeja pokazala je gledateljima djelić bogatstva ivanečke kulturne baštine zaokružen likom i djelom velike Pavice Hrazdire.

Motivi Ivanca i Ivanščice na božićnim čestitkama ivanečkih osnovnoškolaca

Piše: Ana Škriljevečki

 

Povodom nadolazećih blagdana Muzej planinarstva i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca proveli su prigodnu aktivnost izrade božićnih čestitaka.

Izradu čestitaka osmislile su kustosica Ana Škriljevečki i učiteljica povijesti Suzana Jagić, a čestitke su kreirali učenici OŠ Ivanec pod mentorstvom S. Jagić u svojim kućnim ateljeima.

U svojem umjetničkom stvaranju učenici su se koristili različitim tehnikama i metodama, među kojima su akril, olovka, flomaster, bojice, tempere i ugljeni štapić, te digitalnim alatima.

Za inspiraciju su im poslužile razglednice i fotografije Ivanca i Ivanščice koje se čuvaju u zbirkama Muzeja planinarstva: fotografija s prikazom Starog grada Ivanca u zimsko vrijeme, razglednica Malezove ulice u snijegu i razglednica s prikazom piramide na Ivanščici pod snježnim pokrivačem.

U projektu su sudjelovali učenici: Karlo Mavrek, 6. c, Kristijan Strupar, 6. d, Dino Putar Veber, 6. c, Simon Herceg, 6. b, Laura Vuđan, 8. c i Rebeka Marković, 8. c.

Učenički radovi predstavljeni su videozapisom koji je kreirala A. Škriljevečki na Facebook stranici Muzeja planinarstva.

Aktivnost izrade božićnih čestitaka ostvarena je u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ koji i ove godine provode Muzej planinarstva i OŠ Ivanec.

 

 

 

 

Projektom „Male ruke o velkoj gori“ Muzej planinarstva i OŠ Ivanec sudjeluju u ovogodišnjem Kliofestu

 

Piše: Ana Škriljevečki

 

Muzej planinarstva i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca uključili su se u ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala povijesti Kliofest 2020 projektom „Male ruke o velkoj gori“.

Kliofest, manifestacija koja popularizira povijesne znanosti i srodne struke, ovaj se put iznimno odvija u virtualnome obliku zbog epidemije izazvane novim koronavirusom. Sukladno tome, učiteljica povijesti Suzana Jagić i kustosica Ana Škriljevečki osmislile su projekt koji omogućava djeci da izraze svoju kreativnost iz sigurnosti vlastitih domova.

U projektu su sudjelovali učenici trećih, petih, sedmih i osmih razreda OŠ I. K. Sakcinskog koji su stvarali radove na temu prirodne i kulturne baštine grada Ivanca, ivanečkoga kraja i Varaždinske županije.

Radove su izrađivali u sklopu nastave na daljinu pod mentorstvom učiteljica Suzane Jagić i Ivančice Krtanjek. Za izradu učeničkih radova korišteni su različiti alati i tehnike, a sve povezuje nepresušna dječja mašta i ljubav prema rodnome kraju.

U malim slikarskim radionicama nastali su plakati, brošure i umjetnička djela, koji su objavljeni u digitalnome katalogu u sklopu virtualnog programa Kliofesta danas kada se obilježava Dan povijesti.

Katalog možete preuzeti u .pdf formatu (https://issuu.com/gradivanec) ili prolistati online verziju.

Link za preuzimanje radova: https://we.tl/t-vvnJJsqqF1

U edukativnom programu uz izložbu Život „Pod Belom“ sudjelovalo 67 učenika osnovnih i srednjih škola

 

Piše: Ana Škriljevečki

 

U Muzeju planinarstva u proteklih mjesec dana održavao se edukativni program uz izložbu Život „Pod Belom“ na kojem je sudjelovalo ukupno 67 učenika osnovnih i srednjih škola.

Podsjetimo, povijesna izložba Život „Pod Belom“. Utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja autorice i kustosice Ane Škriljevečki nastala je na temelju njezinog istraživanja života i rada obitelji Ožegović u župi Pod Belom, danas župi Margečan. Na izložbi su u pet tematskih cjelina predstavljeni obitelj Ožegović i belsko vlastelinstvo te gospodarstvo, školstvo, vjera i društveni život Pod Belom u vrijeme Ožegovića. Organizator izložbe je Grad Ivanec.

Uz izložbu je autorica Ana Škriljevečki pripremila edukativni program koji je koncipiran kao dio izvanučioničke nastave iz predmeta povijest za učenike viših razreda osnovne škole i srednjih škola.

U programu su sudjelovali učenici Povijesne skupine te Dodatne nastave Povijesti Osnovne škole Tužno, koje je vodila nastavnica Andreja Klen-Barlović, potom učenici drugih razreda gimnazije iz Srednje škole Ivanec pod vodstvom nastavnica Branke Pavić i Milene Bolčević te učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca pod vodstvom nastavnice Suzane Jagić. Učenici 5.d razreda ivanečke osnovne škole i članovi Povijesne skupine sedmih razreda sudjelovali su u programu u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ koji škola provodi u suradnji s Muzejom planinarstva.

Prvi dio programa sastojao se od stručnog vodstva kroz izložbu prilikom čega su učenici razgledali izložene predmete te stekli znanje o djelovanju obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju. U drugome dijelu programa učenici su na edukativnoj radionici u grupnom radu rješavali radne listiće na temu izložbe.

Zahvaljujući realiziranom programu učenici su bolje upoznali djelatnost Muzeja planinarstva, razumjeli su značaj obitelji Ožegović u zavičajnoj povijest te su razvili svijest o važnosti zaštite i očuvanja lokalne kulturne baštine.

Učenici su bili vrlo zadovoljni osmišljenim programom te su marljivo rješavali zadatke na radnim listićima. Naposljetku su iskazali veliku želju za ponovnim posjetom Muzeju planinarstva, a ivanečki osnovnoškolci su poručili da bi u muzej rado dolazili svaki dan!

 

Muzej planinarstva Ivanec prvi put predstavljen na Interliberu

 

Piše: Ana Škriljevečki

 

Muzej planinarstva Ivanec prvi je put predstavljen na 38. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, koja se održala u sklopu ovogodišnjeg Interlibera, 42. međunarodnog sajma knjiga, na Zagrebačkome Velesajmu.

Organizator ove tematske izložbe je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) koji ovim projektom nastoji stručnoj i široj javnosti prezentirati izdavačku djelatnost muzeja i galerija iz čitave Hrvatske. Ove je godine na izložbi sudjelovalo ukupno 116 muzeja sa 692 nove tiskane i elektroničke publikacije, 285 plakata te promidžbenog materijala poput razglednica, kalendara i letaka.

Muzej planinarstva Ivanec predstavio se publici katalogom i plakatom povijesne izložbe Život „Pod Belom“. Utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja autorice Ane Škriljevečki. Izložba je otvorena u rujnu u Muzeju planinarstva te je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Ivanca. Njezin je organizator Grad Ivanec.

Katalog izložbe Život „Pod Belom“. Utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja sastoji se od predgovora v. d. ravnateljice Muzeja planinarstva Marine Držaić te uvodnih tekstova i kataloškog popisa, popraćenih fotografijama, čija je autorica Ana Škriljevečki. Grafički dizajn kataloga i plakata izložbe napravio je Mario Štrlek.

Izložba muzejskih publikacija jedina je i najstarija manifestacija u hrvatskome i širem europskom okruženju. Sve publikacije prikazane na izložbi popisane su i objavljene u popratnom tiskanome i elektroničkom katalogu. Zahvaljujući promociji na izložbi s djelatnošću Muzeja planinarstva mogli su se upoznati svi posjetitelji zagrebačkog Interlibera.