Muzej planinarstva vodi vas u virtualnu šetnju „Ivanečkim ulicama“

Piše: Ana Škriljevečki

 

Kako bi ostao povezan s posjetiteljima, Muzej planinarstva nastavlja s pripremom online događanja i programa na svojim digitalnim platformama, Facebook stranici i YouTube kanalu. Jedan od takvih programa virtualna je izložba „Ivanečkim ulicama“.

Izložba je osmišljena kao virtualna šetnja najvažnijim ulicama Ivanca tijekom minuloga stoljeća. Na fotografijama i razglednicama prikazani su Ivanec i njegove vizure od početka 20. stoljeća do njegovih posljednjih desetljeća.

Autorica izložbe je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a fotografije i razglednice ustupili su Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“, Ivanec, Marijan Friščić, Vesna Štruklec, Marija Friščić, Suzana Jagić, Danica Mesec, Božena Carević i Zdenko Horvat. Svoje uspomene s ivanečkih ulica autorici su ispričali Vesna Štruklec, Marijan Friščić i Vesna Matišić.

Izložba je predstavljena u obliku virtualne prezentacije na Facebook stranici Muzeja planinarstva na Dan grada Ivanca i blagdan svetog Ivana Krstitelja. Tijekom ljetnih tjedana na istoimenoj Facebook stranici bit će zasebno prikazana svaka fotografija i razglednica uz zanimljivosti s gradskih ulica.

Uz izložbu je objavljen popratni katalog koji donosi kataloški popis fotografija i razglednica, zanimljive crtice o gradskim ulicama, njihovoj povijesti, običajima i znamenitim Ivančanima koji su ih obilježili svojim djelovanjem. Tu je i iscrpan popis izvora i literature za sve koji žele dodatno istražiti ulice Ivanca. Digitalni katalog izložbe možete prolistati na poveznici: https://bit.ly/2UfARHz.

„Želja nam je potaknuti građane da obogaćeni novim saznanjima sagledaju ivanečke ulice u drugačijem svjetlu, osvijeste bogatstvo povijesti i životnih priča vrijednih Ivančana kojima su one protkane te sačuvaju gradsku baštinu koja je dio njihovog identiteta“, poručuje autorica izložbe A. Škriljevečki.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.